ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Εάν έχετε και την παραμικρή αμφιβολία και βλέπετε ότι το παιδί σας δυσκολεύεται σε ορισμένους τομείς συγκριτικά με άλλα παιδιά της ηλικίας του, το καλύτερο είναι να πάρετε μια επαγγελματική γνώμη και οδηγίες για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος.

1. Ποια είναι η σωστή ηλικία για να αναζητήσω βοήθεια;

Δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει σωστή ηλικία. Αυτό εξαρτάται από τη δυσκολία που αντιμετωπίζει το κάθε παιδί. Για παράδειγμα, αν ένα παιδάκι δεν αρθρώνει σωστά ορισμένα γράμματα, για να το καταλάβουμε θα έχει γίνει τουλάχιστον 3,5-4 ετών. Από την άλλη, αν έχει καθυστερήσει να μιλήσει γενικότερα ή αν έχει φτωχό λεξιλόγιο, αυτό μπορεί να το καταλάβουμε και νωρίτερα. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, όπως στην περίπτωση της βαρηκοΐας, των συνδρόμων ή των νευρολογικών παθήσεων, η Λογοθεραπεία είναι καλό να αρχίσει το συντομότερο δυνατό, διότι εξαρχής είμαστε σίγουροι ότι το παιδί θα την χρειαστεί.

 

2. Πρέπει να περιμένω έως ότου το παιδί μου πάει στο σχολείο;

Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά δεν μιλάνε από την ώρα που γεννιούνται. Προϋπόθεση για την εξέλιξη του λόγου είναι να αναπτυχθούν αρκετές γνωστικές λειτουργίες ανάμεσα στις οποίες, η μνήμη, η προσοχή και η αντίληψη. Έτσι το παιδί θα μάθει να επικοινωνεί πρώτα προφορικά (ή με νοήματα αν είναι κώφωση) και αργότερα θα πάει στο σχολείο όπου θα μάθει να διαβάζει και να γράφει. Άρα το παιδί της προσχολικής ηλικίας θα πρέπει να έχει κατακτήσει τους βασικούς φωνολογικούς, μορφολογικούς, συντακτικούς, σημασιολογικούς και πραγματολογικούς κανόνες και μηχανισμούς της γλώσσας του πριν να πάει στο σχολείο διαφορετικά θα δυσκολευτεί στην ανάγνωση και στη γραφή . Ένας άλλος λόγος που πρέπει το παιδί να έχει μάθει να μιλάει σωστά πριν να πάει στο σχολείο είναι η αντίδραση των συνομήλικών του που ίσως να το πειράζουν, γεγονός που θα επηρεάσει την αυτοεκτίμησή του και πιθανώς θα έχει αντίκτυπο στην διάθεση και την επίδοσή του.

→ Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις και εφόσον δεν έχει γίνει έγκαιρη παρέμβαση, μπορεί κάποιο παιδί να χρειαστεί να περιμένει επιπλέον χρόνο για να πάει στο δημοτικό. Το τεστ σχολικής ετοιμότητας καθώς και η αξιολόγηση των ειδικών θα συμβάλλουν στη λήψη μιας τέτοιας απόφασης, καθώς και για το σχολικό πλαίσιο που πρέπει ένα παιδί να ενταχτεί, έτσι ώστε να ωφεληθεί περισσότερο.

3. Μπορεί ένα παιδί με φυσιολογική νοημοσύνη να έχει αργοπορήσει να μιλήσει ή να έχει προβλήματα στην άρθρωση;

→ Συνήθως αυτό συμβαίνει στον μεγαλύτερο αριθμό των παιδιών που κάνουν ή χρειάζονται Λογοθεραπεία. Έχουν φυσιολογική ή και πέρα της φυσιολογικής νοημοσύνης. Το να χρειάζεται κάποιο παιδί Λογοθεραπεία δεν σημαίνει ότι έχει και νοητικό πρόβλημα.

4. Ποιο είναι το αποτέλεσμα της Λ/Θ παρέμβασης;

→ Τα περισσότερα παιδιά που έχουν αργοπορήσει να μιλήσουν ή που μπερδεύουν ορισμένα γράμματα (για παράδειγμα κάνουν αντιστροφές, αντικαταστάσεις τα παραλείπουν ή τα απλοποιούν), με την ολοκλήρωση των συνεδριών Λογοθεραπείας ανάλογα με το βαθμό του προβλήματος, τα κατακτούν, καθώς και αποκτούν πλούσιο λεξιλόγιο και την πολυπλοκότητα της δομής του λόγου που είναι σύμφωνη με την ηλικία τους . Έτσι μπορούν να παρακολουθήσουν με ευκολία τον παιδικό σταθμό, νηπιαγωγείο ή δημοτικό και να είναι πιο χαρούμενα διότι επικοινωνούν με τους συνομιλήκους τους, αυξάνεται η αυτοεκτίμησή τους, βελτιώνεται η αυτοεικόνα τους και τέλος εντάσσονται δημιουργικά και δυναμικά στη σχολική ομάδα τους. Ο χρόνος κατάκτησης και η αυτοματοποίηση της παραγωγής είναι ανάλογος του βαθμού του προβλήματος.

→ Στις περιπτώσεις παιδιών όπου η διαταραχή της ομιλίας και του λόγου οφείλεται σε οργανικά κυρίως αίτια (για παράδειγμα στα σύνδρομα) όπου ένα παιδάκι μπορεί να έχει οριακή νοημοσύνη ή και λιγότερο, ή σε βαρηκοΐα ή σε διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, η Λογοθεραπεία είναι μακροχρόνια. Και εδώ όμως, η οργανωμένη και συνεχής εξάσκηση βελτιώνει αισθητά την επίδοση των παιδιών και ενισχύει την πορεία τους προς την ανεξαρτητοποίησή τους.